Anderson Green - building services consultants Home
London: 0207 831 6941
Nottingham: 0115 975 4141
Sheffield: 0114 243 5913
Leeds: 0113 243 2672

Sum Studios, Sheffield

Value: £650k
Client: Studio Gedye Architects & Heeley Development Trust

Synopsis

The Spencer building is the largest of the 3 original school buildings that formed the Anns Grove School, Heeley. Left abandoned following the opening of the new school in 2006, and following 5 years of neglect, an agreement was reached with the local Authority to transfer the building to Heeley Development Trust under a long term lease.

The building comprises 26 self- contained tenancy units for local business across 2 floors with a central communal street.

The design incorporates significant sustainable credentials to maintain a passive environment. The age of the building provided a heavyweight building structure that gave the benefit of thermal mass and the large extents of glazing floods the room with plenty of natural daylight with the solar control replacement glazing units controlling solar gain.

The existing roof cupolas were retained for use with the natural ventilation philosophy, driving stack effect to promote air movement.

Daylight dimming and PIR occupancy detection was employed on the lighting installations.

A roof mounted PV array and solar thermal collectors were installed within the south facing aspect of the inner ‘hidden’ roof providing the trust with renewable energy.

All WC’s used recovered rainwater, harvested from the roof and stored within underground tanks. Where mechanical ventilation was required, this was provided with heat recovery to ensure that as little energy as possible was wasted. Together with the condensing gas water heaters and central LTHW radiant heating installations, the building achieved a B Rated EPC.

“Anderson Green were a key part of our design team for Phase 1 of the Sum Studios development. Turning a very dilapidated Victorian, Grade II listed school building in to a contemporary business centre that reaches modern efficiency standards was not an easy proposition. Anderson Green modelled and introduced high insulation, double glazing, energy efficient plant, solar and photovoltiac panels and grey water recycling, and then working hard to reinstate the original, 19th Century passive air stack to provide fully natural ventilation. Over a year in and we’re warm in the winter and cool in the summer, Great job.”  Matthew Conduit, Sum Studios

Home » Case Study » Sum Studios, Sheffield